lunes, 26 de junio de 2017

Els ODS entren a l’agenda empresarial



El setembre de 2015 l'Assemblea General de l'ONU va fixar l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, fent així una crida universal a l'adopció de mesures per posar fi a la pobresa, protegir el planeta i garantir que totes les persones gaudeixin de pau i prosperitat . L'Agenda planteja 17 objectius que toquen les esferes econòmica, social i ambiental. Avui, gairebé dos anys després del seu naixement, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) estan en l'agenda dels líders mundials, però què s'està fent des de l'àmbit empresarial per a la seva adopció?
Encara que a priori els ODS ens semblin un assumpte molt llunyà, una missió aliena a les nostres possibilitats, estic convençut que poden arribar a ser un èxit si des de tots els àmbits -governs, empresaris, ciutadans- ens impliquem i treballem en la mateixa direcció. Lluny de veure els Objectius com una meta inassolible, hem de preguntar-nos com pot la nostra empresa alinear-se amb ells. De fet, és més que probable que una companyia, encara que sense saber-ho, ja estigui contribuint a algun dels objectius. Ara és el moment de fer un pas més, ja que tots tenim alguna cosa que aportar des del nostre àmbit d'actuació.
Una empresa de serveis, per exemple, poc podrà fer per ajudar a conservar els oceans i els recursos marins (objectiu 14), però sí que podrà contribuir a combatre el canvi climàtic (objectiu 13) actualitzant la seva flota de vehicles a models híbrids o elèctrics. En aquesta línia, els empresaris hem de prendre els ODS com una guia per adaptar les pràctiques i processos de la companyia de manera que contribueixin a un desenvolupament sostenible, cada un al seu nivell.
La clau està en canviar el xip i començar a veure el desenvolupament sostenible com una inversió en comptes d'un cost. Alinear-se amb els ODS no ha de suposar un sobrecost, sinó que pot fins i tot suposar un estalvi que es traslladi a una major competitivitat. Virar cap a un model d'empresa més sostenible revertirà sempre de manera positiva en la companyia, ja sigui per generar més benestar entre els treballadors o perquè es converteixi en el factor diferencial respecte a la competència. La qüestió és preguntar-se com pot contribuir la teva empresa al desenvolupament sostenible.
A Grupo SIFU ens vam fer aquesta pregunta i vam veure que hi havia molts punts en comú amb el nostre ADN empresarial i les nostres polítiques internes. L’ODS número 3 parla de "garantir una vida sana i promoure el benestar per a tothom a totes les edats", una fita que nosaltres perseguim a través d'un programa d'hàbits saludables dirigit a la nostra plantilla. Els seus dos eixos centrals són l'alimentació saludable i la pràctica regular d'exercici, que desenvolupem amb accions senzilles però efectives, com el repartiment setmanal de fruita, cursos de ioga, xerrades sobre nutrició o posant a disposició del nostre equip un massatgista.
També treballem per garantir una educació inclusiva i aconseguir la igualtat a través de programes de conciliació de la vida familiar i laboral i polítiques específiques per a dones. Però són especialment els objectius centrats en el creixement econòmic inclusiu i sostenible i en la reducció de la desigualtat els que més convergeixen amb el nostre dia a dia i la nostra filosofia empresarial. Com a centre especial de treball amb més del 85% del personal amb discapacitat, la nostra raó de ser és la creació d'ocupació per a un col·lectiu vulnerable com són les persones amb diversitat funcional. Al 2016 es van crear més de 400 nous llocs per a persones amb discapacitat i per a 2017 es preveu la creació de 350 més. A més, a través de nombroses iniciatives de sensibilització i normalització, perseguim l'objectiu de la plena inclusió del col·lectiu en la societat.
I tu, ja t'has preguntat com pots contribuir al desenvolupament sostenible?
 
Article publicat a social.cat. Veure format on-line a :
 
 
 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario