miércoles, 12 de junio de 2013

LA IMPORTÀNCIA DE LES DADES SOCIALS

 
Quan un país es presenta davant la població, normalment informa d’una sèrie de dades macroeconòmiques que el defineixen i situen respecte a la resta. PIB, Renda Per Càpita, Inflació... rànquings, enquestes i estadístiques periòdiques que ens mostren l’estat d’un territori segons la seva situació financera, però que deixen de banda molts altres aspectes.
 
 Amb la incorporació de les noves tecnologies hem començat a conèixer altres dades com el tant per cent de connexions i usuaris d’Internet, nombre d’ordinadors per habitant o la proliferació dels telèfons intel·ligents entre els ciutadans. Totes aquestes dades també estan estretament relacionades amb el desenvolupament econòmic d’un país, tanmateix no ens deixen veure quina és la seva ànima.
 
L’àmbit social ha estat en un segon pla a l'esfera mundial des que es va iniciar l'era del desenvolupament. No obstant això, en les últimes dècades han existit esforços importants per situar altres tipus de barems al nivell del ressò econòmic.
        
L’índex de pobresa, els percentatges en ocupació de les persones amb discapacitat o l’esperança de vida, són, per exemple, xifres que en un context macroeconòmic poden resultar menys rellevants, però que donen molta informació d’aquell país.
 
Les noves situacions socials (canvis familiars, dificultats dels joves per accedir a una ocupació estable, major pes demogràfic de les persones grans, accés de la dona al  mercat de treball...) són reptes als quals no es pot respondre únicament amb informació  econòmica. Per tant, ha de quedar superada aquella època en la qual s'identificava causalment el creixement econòmic amb el benestar social.
 
Si bé les estadístiques socials s'estan convertint en un grup amb més importància  dins de l'estadística oficial, ja que en l'actualitat la major part de xifres tenen una relació indissoluble, cal tenir clar que els indicadors socials no poden aïllar-se del concepte de  desenvolupament. Una societat pot créixer econòmicament, encara que en els seus aspectes socials no mostri millora alguna. En tal sentit, la interpretació del desenvolupament econòmic només adquireix rellevància si el relacionem i comparem amb el desenvolupament social.
 
El que diuen totes les enquestes és que quan més es preocupa un país per els seus ciutadans, és a dir, que inverteix en les polítiques socials, aquest és molt més pròsper i té una major perspectiva de futur. La seva gent és més feliç i això, indiscutiblement, també acaba tenint una gran influència en les dades macroeconòmiques.
 
Cristian Rovira
 
PUBLICAT A SOCIAL.CAT 12/06/13; veure següent link publicació
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario